Concept
Flevoland is the largest polder in the Netherlands where people live and work on an average of five meters below sea level. The pavilion portrays this in a unique way. A five-meter thick layer of this fertile ground is lifted up to the sea level, hence the name SubZero. The space underneath this earth layer is enclosed by a reflective fa├žade creating the illusion that the mass floats effortlessly above the ground. Once per day at high tide, a cloud of water vapour up to the sea level line is generated to water the plants on the plot and elevated rooftop. In so doing, a link is made to the sea and related themes like climate change, the subsiding earth and increasing salt content of the polder.


During the Floriade in 2022, the Innovation Workshop will function as the Flevoland Pavilion. Here visitors can see and experience the innovations that have been developed in the period leading up to the Floriade.
Nature based
The ambition to build a Nature Based building is visible in the form and material usage. The building makes optimum use of the microclimate with natural shading, passive heating and cooling and natural ventilation. The massive earth roof is optimally utilized to create a comfortable indoor climate all year round. The greenhouse on the roof is a winter garden and regulates the natural ventilation. State-of-the-art bio-based and geopolymer materials are applied to with the ambition of keeping the CO2 footprint as small as possible.

Closing water, energy, materials, waste, and food cycles as technical solutions are integrated in a didactic manner so visitors can see and experience these aspects in SubZero. In 2017 the basic building will be realised and will continue to develop towards 2022 for the opening of the Floriade.
Credits
design
Duzan Doepel, Eline Strijkers with Kasper Zoet, Mikolai Brus and Jaap van Dijk
construction
Imd, Rotterdam
installations
M3E Groep, Capelle a/d IJssel
building management
An Archi, Zoetermeer

PUBLICATIONS

SUBZERO

2016 ALMERE, THE NETHERLANDS

SubZero is a landmark building on the Floriade terrain where businesses, students and research institutions develop crossover innovations around the themes of nutrition, health and wellbeing.

client
Province of Flevoland
location
Almere, the Netherlands
program
800m2 flexible space for students and start-ups
status
Completion in 2017
> publication on Dezeen> publication on Inhabitat> publication on Duurzaam Gebouwd