Floor plan
Concept
St. Job
The design for the apartment situated in the St Job complex in Rotterdam, responds to the closed character of the existing building. This is characterised by the entry of daylight through two facades; namely the original exterior façade, and a glass interior facade added in the renovation of the building adjoining a communal void. The wish to provide the general living space with daylight resulted in a ground plan in which the added functions are merged together in the darker part of the apartment.

By bringing in a division between the diverse living areas and the adjacent storage, an inner corridor is created. The corridor is situated perpendicular to the façade, and works as a light functional transition zone. The most private areas like the bedroom and the bathroom are situated halfway in the corridor, thereby creating a more private realm. The study, entrance and kitchen are more openly connected to the living space. This positioning results in a spatial merge of new and existing elements, whereby the distinctive authentic roof beams and columns, that characterise this apartment, remain the determining elements.
Credits
design
Eline Strijkers with Jan Geert de Bruin,Esther Stam,Joyce de Grauw
fotografie
Esther Stam

ST JOB

2008 ROTTERDAM, THE NETHERLANDS

By bringing in a division between the diverse living areas and the adjacent storage, an inner corridor is created. The corridor is situated perpendicular to the façade, and works as a light functional transition zone.

client
private commission
location
Rotterdam, the Netherlands
program
180 m2 house, design from casco
status
realised 2008