Concept
SLEM is a project which responds to a number of acute societal issues. The strategic design intervention generates a strong visual identity for SLEM and added social, economic and ecological value. The project is organised to encourage local participation for both the implementation and exploitation phase.

The master's program, exhibitions and related activities will cross-fertilise each other. A strict separation of functions is therefore undesirable, necessitating a reorganisation of the existing fragmented layout.

The design initially focused on opening the building up on the inside, linking areas and removing individual elements which were added over the years such as suspended ceilings, counters and a dominant entrance canopy, which had made the originally clear architectural structure illegible.

The facade has large windows on all sides creating a strong visual relationship between the the interior and environment. A uniform color is introduced to create a contrast between SLEM and the homogenous brick structure which houses it. The color refers to that of newly tanned leather and coats and connects all the different internal areas. This visually reinforces the idea to link the various functions, and simultaneously generates the visual identity for the institution.
Credits
photography
Teo Krijgsman
design
Duzan Doepel, Eline Strijkers met Lieke Genten, Marco Gazzola, Maria Orihuela, Chantal Vos

SLEM

2013 WAALWIJK, THE NETHERLANDS

Transformation of the old city hall into a temporary shoe, leather, education facility and museum (SLEM).

client
SLEM foundation
location
Waalwijk, the Netherlands
program
920m2 flexible space for education and museum
status
Completed in 2013
> FrameWeb> Azure