Entrance
Area in front of toilets
Winter garden that functions as restaurant
Transition between existing building and extension
Ground plan, bar in restaurant
Concept
LUTE
An historic farm, on the terrain of the formal Royal Dutch Explosive Factory in Ouderkerk on the Amstel is converted into a high-end restaurant. Permission was granted for an extension of 200 square meters to house the cocktail room, toilets and the staff room. The main volume of the farm building is entirely for the new restaurant. It was decided to integrate the new functions into the existing buildings, which are attached to the original farmhouse.
Credits
design
Eline Strijkers met Annemarie Boot, Paul Schurink i.c.w. MVRDV, Rotterdam
photography
Teo Krijgsman
> website lute

LUTE RESTAURANT

2002 OUDERKERK AAN DE AMSTEL, THE NETHERLANDS

The interior plan for the farm building consists of a concept for the fixed components as well for the loose interior elements. The fixed components are elementary and minimal in form, in contrast to the interior elements that are luxuriously finished.

client
Peter Lute
location
Ouderkerk aan de Amstel, the Netherlands
program
500 m2 restaurant, extension, renovation and interior
status
realised 2002