Concept
The 13 meter long and 3 meter hallway is a curious intervention in the Fort, making the whole intrinsic function of the Fort redundant by opening up a passageway for 'the enemy'. This, together with the already outdated concept of a fort upon completion were starting points for the design.
Mirrors
18 pivoting mirrors divide the passage into three rooms and open up the claustrophobic interior connecting it to the outside. Each mirror is fully laser engraved with specially designed maps that depict the landscape of war.
Credits
design
DoepelStrijkers and LUST
photography
Nadine Stijns
text & research
Jan de Graaf and Robert Schutte
installation
GlassInside

FORT VIJFHUIZEN

2016 VIJFHUIZEN, THE NETHERLANDS

A claustrophobic concrete passageway is transformed into a permanent exhibition depicting the role of the fortification of Amsterdam in the Netherlands and Europe.

client
Fort Vijfhuizen
location
Vijfhuizen, the Netherlands
program
39m2 exhibition
status
Completion in 2016