Concept
Moving walls and floors enable endless configurations of the space. This allows the interior to be quickly adapted for changing programs. Through clever lifting and sliding technology, the changes in space formats can be made within minutes while visitors are present. This novel adaptation of space is monkey proof and a unique experience.
The interior is designed based on the minimal use of materials, material loss and technical handlings, using the intrinsic qualities of the homogenous materials, with only dry connections to enable disassembly and future reuse.
The end users of the building were involved in the process and contributed by donating their old company uniforms for recycling into acoustic textile plaster for walls and ceilings.
The pavilion is not only designed with a circular ambition. The integrated plants in the podia are cultivated and maintained by people with a distance to the labor market, thereby creating social value.

"For CIRCL we developed a strategy that contributes to a 'circular' and 'inclusive' economy. The design does not only focus on aesthetic value and user experience, it has a positive social and environmental impact.
The challenge for us as an office lies in translating our sustainable ambition into objects and spaces that transcend the traditional image of sustainable design. We search for a spatial translation of sustainability criteria into an image that does not directly refer to reuse for example, but rather by incorporating the positive attributes of sustainable building principles into objects, spaces and buildings that reflect our contemporary design idiom.
CIRCL demonstrates where we are right now after 10 years of research and realising projects in which theory and practice constantly re-inform each other. The conclusions and learning’s from this project will help shape our agenda going forward."
Credits
team
Duzan Doepel, Eline Strijkers, Chantal Vos with Riekie Brokking, Mikolai Brus, Kasper Zoet
architect
de Architekten Cie.
advisor fire safety and acoustics
DGMR, Arnhem
projectmanagement
Traject, Zevenbergen
advisor and supplier interior plants
Donkergroen, Sneek
restaurant
Vermaat (with Ex Interiors)
contractor
BAM, Amsterdam
motion technique
Levtec, Amsterdam
interior builder
Vorm & Decor, Rotterdam
photography
Peter Tijhuis

CIRCL, circular pavilion ABN AMRO

2017 AMSTERDAM, THE NETHERLANDS

Interior for Circl, a circular pavilion in Amsterdam initiated by ABN AMRO.

DoepelStrijkers designed the interior of the ABN AMRO pavilion in Amsterdam based on the principles of the circular economy. The spatial concept focuses on flexibility and adaptability, and showcases current possibilities for sustainable innovations in an interior through 5 different material and object approaches: reuse 1:1, reuse + remanufacture, recycle, reusable and object as a service.

client
ABN AMRO
location
Amsterdam, the Netherlands
program
3400 m2 mixed use, public pavilion
status
completed september 2017