bioclimatic +
immersive
design
nws.158.doepelstrijkerssloophetnieuwedorparnhem.webp
jul '17

Start construction first new building in 'Het Dorp' Arnhem

New village

'Het Dorp' starts to make the smartest possible care environment.
Persbericht Siza: 'Sloop oude gebouwen levert 6.500 ton herbruikbaar materiaal op'
Na jaren van voorbereiding is zorgorganisatie Siza afgelopen maand gestart met de bouwvoorbereiding van het eerste nieuwe gebouw in Het Dorp. Op dit moment vinden de grondwerkzaamheden plaats. Hiervoor moesten twee oude gebouwen: ‘de Enkweg’ en ‘de Meentweg’ het veld ruimen. Er is duurzaam gesloopt en met oog voor de natuur en omgeving.

99% van het sloopmateriaal is bestemd voor hergebruik

Tot nu toe is er in Het Dorp 6.500 ton aan sloopmateriaal ‘geoogst’, waarvan 99% bestemd is voor hergebruik. Hiervan wordt 53% gebruikt in Het Dorp, bijvoorbeeld als ondergrond voor nieuw aan te leggen paden. Het overige deel wordt elders ingezet of gerecycled tot nieuw bouwmateriaal.

Een klein gedeelte van het gebouw aan de Meentweg staat nog overeind. Hierin is een vleermuispaartje gehuisvest. Voor deze beschermde diersoort zijn vervangende kasten opgehangen. Zodra de vleermuizen hier zijn ingetrokken, wordt ook het laatste gedeelte gesloopt. Dit heeft geen invloed op de nieuwbouw.
Eerste nieuwe gebouw
Naar verwachting gaat de bouw na de bouwvak van start. Deze verloopt in fasen: gestart wordt met het bouwen van de begane grond die deels onder het maaiveld ligt. Daarna het casco, de gevel en het dak, vervolgens de installaties en de afwerking. Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebouw in het tweede kwartaal van 2018 opgeleverd.
Trainingshuis
In het gebouw komen 36 zorgappartementen en het innovatiecentrum ‘Academy Het Dorp’. De bewoners van het nieuwe gebouw zijn mensen met een lichamelijke beperking of hersenletsel, zij wonen er tijdelijk; tot maximaal 36 maanden. Tijdens hun verblijf leren zij hun leven zoveel mogelijk zelf te organiseren met behulp van slimme technologie en specialistische begeleiding.

Aankomende jaren vernieuwt Het Dorp in Arnhem stap voor stap. Het nieuwe Dorp wordt een duurzame, groene en innovatieve wijk voor mensen met en zonder beperking. Mensen met een beperking kunnen hier wonen met specialistische zorg in de nabijheid en met als doel een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden.

Persbericht SIZA